The Art Of Contrology:
Je krijgt de controle terug over je lijf en geest!
Hieronder lees je mijn verhaal. Wat Pilates voor mij heeft betekend en wat het nog steeds voor mij betekent! Het is overigens geen garantie dat jij dezelfde resultaten boekt of zal boeken als ik en mijn klanten met Pilates. Elk lichaam is namelijk uniek en reageert op eigen wijze en bovendien hangt het echt erg af van de kwaliteit van de lessen, van het materiaal en de trainer. Het is lastig een goede de trainer te vinden, want er is ontzettend veel kaf onder het koren.
Er kunnen op grond van mijn ervaring dan ook geen rechten worden ontleend aan dit artikel. Origineel Pilates is geen therapie, maar het is wél een geniale en zeer effectieve bewegingsmethode.
Joseph Pilates noemde zijn methode The Art of Contrology en dat is het ook. Je krijgt de controle terug over je lijf en geest. Uit mijn verhaal blijkt dat Pilates zeer heilzaam kan zijn en therapeutisch kan werken. Mijn klanten zijn er erg blij mee! De vele mooie reviews over de Pilates lessen in mijn studio getuigen daarvan.
Pijn? Doe Pilates en je voelt je
snel weer top!
Dit is mijn verhaal, maar het lijkt ook veel op de verhalen van veel van mijn klanten. Ook zij zijn fysiek erg veranderd en zijn verlost van pijntjes en klachten. Wil jij dat ook? Ik kan je van harte deze geweldige bewegingsmethode aanbevelen. Pijn? Doe Pilates, want dan zit je weer veel beter in je vel! Ik ben het levende bewijs dat Pilates werkt en met mij vele honderden mensen die ik heb geholpen.
Het lijf past zich direct aan
Natuurlijk moet je er altijd naar luisteren, maar soms is pijn een slechte raadgever. Chronische pijnklachten zijn er altijd; op de voor- of achtergrond. Het kost veel energie en dwingt je om te gaan zitten en/of te liggen. Het zorgt er uiteindelijk voor dat je minder gaat bewegen, want alles kost zoveel moeite. Met alle gevolgen van dien!
Het maakt je ook doodmoe. Pijnklachten nemen de regie over het lichaam. Het lijf past zich direct aan en de houding gaat veranderen; zeker bij chronische klachten.
Spieren verkrampen en verkorten en er ontstaan dikwijls houdingsproblemen. En geloof me, dat gaat razendsnel. Het lijf past zich al binnen een week aan. Binnen no time is er een nieuwe gewoonte ontstaan. Een verkeerde houding zorgt weer voor nieuwe klachten als stijfheid en pijntjes met alle gevolgen van dien. Hoe langer deze toestand duurt, hoe groter de gevolgen zijn.
U zult er mee moeten leren leven
Ik heb 40 jaar ernstige rugklachten gehad; als jong meisje van 15 jaar begon de ellende al. Dag in dag last van mijn rug. Het maakte me wanhopig en ik bezocht de ene therapeut en specialist na de andere. Ik heb o.a. reumatische klachten. De reumatoloog gaf me als jonge vrouw sterke pijnstillers en adviseerde me om te stoppen met hardlopen, maar wel naar de sportschool te gaan.
De boodschap luidde vaak: “Tja, u zult er mee moeten leren leven. Pijnstillers en bewegen, dat is het enige dat helpt.” Had ik toen maar geweten wat ik nu weet, want ik had dan veel ellende kunnen voorkomen of verhelpen. Ik raad het iedereen aan: Pijn? Doe Pilates en je voelt je stukken beter!
Uiteindelijk liep ik meer bij de fysiotherapeut dan hard!
Ondanks dat ik al sinds mijn jeugd pijnklachten had, probeerde ik het zoveel mogelijk te negeren. Ik vond bewegen fijn om te doen, maar dikwijls moest ik stoppen vanwege beperkende blessures. Als jonge vrouw van 25 jaar begon ik enthousiast met hardlopen. Ik vond het geweldig! Als een vogeltje zo vrij, met de neus in de wind, genietend van de natuur. Ik had mijn ultieme sport gevonden!
Na een half jaar liep ik de halve marathon tijdens de City-Pier-City Loop in Den Haag; apetrots was ik! In circa 2 jaar liep ik 5 halve marathons en regelmatig wedstrijdjes van 10 km.
Maar alras kwamen fysieke pijntjes en klachten. Zeurende pijnsteken in mijn heupen en rug, peesklachten, shin splints, knieblessures, enzovoorts. Uiteindelijk liep ik meer bij de fysiotherapeut dan hard. Met ingetapete schenen en super dure schoenen met op maat gemaakte zooltjes beet ik me vastberaden door de kilometers heen. Ik wilde per se niet stoppen met hardlopen. Aan mijn doorzettingsvermogen en wil mankeert dus niets. Als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Ik liep letterlijk bijna kreupel door de pijn heen met bebloede voeten.
Verkeerde adviezen
Op dat moment trainde ik bij een atletiekvereniging en was omringd door fanatieke lopers. Ik luisterde naar de verkeerde adviezen en ik was te jong en te naïef om me te realiseren dat het lijf niet voor niets signalen afgeeft. Ik dacht dat ik sterk was, maar ik liep puur op wilskracht en passie.
Achteraf was het duidelijk dat ik veel te weinig opbouw voor mijn lijf in mijn training had gehad en dat ik niet goed was begeleid. Ik was toen gewoon niet zo sterk als ik nu ben geworden door Pilates. Na die 2 jaar had ik erg veel blessures en had ik tijd nodig om te herstellen. Ik had geen keus dan te accepteren dat het zo niet meer ging.
Ik moest het hardlopen opgeven….
Een manueel therapeut dacht aan heupdysplasie en de huisarts dacht aan reuma. Röntgenfoto’s wezen uit dat ik slijtage klachten had, dat mijn sacrum in een verkeerde stand was gegroeid en dat ik discopathie en scoliose had. “Zo jong al slijtage?”, dacht ik toen. “Dat is toch vreemd? Ik ben nog maar 25 jaar!”
Tot mijn grote frustratie en verdriet moest ik uiteindelijk het hardlopen opgeven. Mijn hardloopschoenen met de perfect op maat gemaakte zooltjes gooide ik gefrustreerd in de vuilnisbak. Mijn droom om een mooie halve marathontijd neer te zetten, was aan gruzelementen en een strak en sterk lichaam was al helemaal niet meer aan de orde.
Substituut voor hardlopen
Een hele tijd deed ik, uit frustratie en om blessures te vermijden, niets meer aan sport. Ik heb aanleg om dik te worden, dus ik kwam kilo’s aan. Tja, ik moest weer aan de bak, dacht ik, maar wat zou nou een goed substituut voor hardlopen kunnen zijn? Ik wilde iets pittigs en uitdagends, maar niet iets dat meer kwaad dan goed deed.
In een sportschool saaie herhalende reps in een circuitje op de toestellen? Gewichtheffen? Aikido? Allemaal geprobeerd, maar ik hield het niet vol. Het boeide me kennelijk niet genoeg. Ik koos voor intense aerobic lessen en step-lessen. Dat vond ik wel leuk! Eerst sportte ik 1 uur en al snel deed ik 2 tot 3 uur achter elkaar. Veel meer smaken dan aerobics en BBB hadden we toen niet; tegenwoordig is er veel meer keus. Een paar keer per week deed ik fanatiek mee. Mijn vervanging voor het hardlopen had ik gevonden.
Ik was fysiek nog steeds niet echt sterk.
Echter, ik werd conditioneel wel fit, maar ik was fysiek nog steeds niet echt sterk. Dat voelde ik, want de rugklachten bleven mij voortdurend hinderen. Na elke aerobic-les had ik veel meer rugpijn en ik werd stijver en stijver. Uit bed komen was een crime! Ik snapte er helemaal niets van. Hoe kon ik nou zo goed bezig zijn en niet het gewenste resultaat boeken?
Inmiddels weet ik dat origineel Pilates je heel secuur vanaf je skelet opbouwt en je beschermt tegen blessures, maar dat wist ik toen nog niet. De diepe kernspieren worden evenwichtig getraind en ondersteunen echt elke beweging, zodat het bewegen in balans en veilig is.
Een wandelstok met een zadel
Op mijn 29ste beviel ik van mijn dochter en daarna verergerden mijn rugklachten in een rap tempo. Mijn bevalling duurde 3 dagen en er waren heel ernstige complicaties. Ik zal je de details besparen, maar ik zat in elk geval niet op een roze wolk in die periode.
Mijn dochtertje kon ik maar zeer korte periodes dragen en op mijn 30ste stierf ik het af van de pijn; ik kon nauwelijks gedurende 5 minuten staan en lopen ging erg moeizaam. Een wandelstok met een zadel ondersteunde me tijdens wandelingen met mijn dochter en toenmalige man. Ik was de wanhoop nabij. Mijn toekomst zag er somber uit.
U zult er mee moeten leren leven
Mijn oudste broer had de ziekte van Bechterew (Helaas is hij veel te vroeg overleden op 56-jarige leeftijd). Hij herkende mijn klachten en adviseerde mij om me te laten testen of ik ook drager was van het HLA-B27 kenmerk in mijn bloed. Het klopte; het onderzoek wees uit dat ik het had.
Ik ging de medische molen in en na vele foto’s en onderzoeken werd geconstateerd dat ik leed aan Seronegatieve Spondylarthropatie en Scoliose.
Kenmerken zijn ontstekingen bij het SI-gewricht, discopathie, darmproblemen, rugpijn, oogproblemen en de opsomming gaat zo nog een poosje door. Het plaatje klopte precies. Wat nu?
Het advies was:” Tja, u zult er mee moeten leren leven. Pijnstillers en bewegen, dat is het enige wat helpt.” Tja, bewegen deed ik genoeg, maar het leek juist alles alleen maar erger te maken!
Dik, stijf en ongelukkig
Tussen mijn 30ste en 40ste ging ik zo goed en zo kwaad als het ging door met aerobics en steps. Bewegen was immers het motto. De aerobic-lerares op het podium deed de oefeningen voor op haar podium met vele herhalingen, maar ze corrigeerde niemand. Ik en vele anderen in de groepszaal haalden het duidelijk uit de rug. Iedereen probeerde de fitte jonge dame op het podium, die overduidelijk geen fysieke klachten leek te hebben, na te doen. De deelnemers kregen een stijve nek van het kijken naar hoe zij het voordeed.
Er is niets mis mee als een trainer een oefening demonstreert als voorbeeld. De hele tijd iemand proberen na te doen, zorgt er echter niet voor dat je de beweging van binnenuit, gecontroleerd en geconcentreerd uitvoert.
De scheiding brak mijn hart en levenslust
Op mijn 40ste stopte ik radicaal met sporten; ik lag in scheiding na 20 jaar huwelijk. De scheiding brak mijn hart en levenslust voor een hele tijd, dus ook mijn power om te blijven trainen. Jarenlang deed ik niets anders dan fulltime keihard werken als docente op het MBO. In mijn eentje zorgde ik voor mijn dochter en ik probeerde mijn lijf niet te voelen. Een onmogelijk opgave natuurlijk, want op de achtergrond was de pijn er altijd. Ik werd dik, stijf en was ongelukkig. Toen las ik een artikel over Pilates…..
Madonna is een fanatiek Pilates beoefenaar
Op een dag in het jaar 2002 las ik een artikel over Madonna waarin ze zijdelings vertelde dat zij naast Yoga ook Pilates beoefende. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid over Pilates op, dus toen startte mijn research naar dit geniale systeem. Madonna is een fanatiek Pilates beoefenaar.
Er was alleen een echte Pilates studio in Scheveningen (Den Haag). In heel Nederland was er toentertijd nauwelijks nog kennis over en belangstelling voor Pilates. Mij sprak het meteen aan en ik dacht: “Ik ben een alleenstaande hardwerkende moeder met veel fysieke klachten, maar ik verdien het om mezelf goed te voelen.”
Ik had mijn bewegingsvorm gevonden!
Het was moeilijk om de privé-lessen te bekostigen, maar ik nam radicale beslissingen om ervoor te zorgen dat ik ze kon betalen. Een paar voorbeelden; alle abonnementen gingen de deur uit, ik kocht geen nieuwe kleren en schoenen, ik verkocht spullen die ik niet meer gebruikte, ging niet op vakantie, maakte mijn eigen crèmes i.p.v. dure crèmes te kopen enzovoort.
Na mijn eerste les op de Pilates Reformer en Cadillac liep ik naar de auto en voelde me te gek! Wauw. Meteen voelde ik verlichting! Ik voelde me juist sterk en lang! Ik vond Pilates in één woord vanaf de allereerste les: fantastisch!
Alle vezels in mijn lijf stonden “AAN”, ik voelde me verlengd en energiek en ik voelde me geweldig! Zo’n anderhalf jaar lang volgde ik 1-op-1 sessies en duo’s op apparatuur in de studio van Marjorie Oron in Scheveningen. En wat me erg verbaasde: het was zwaar! Het was een échte workout! Precies wat ik zocht. Ik had mijn bewegingsvorm gevonden!
Mijn besluit stond vast
Het Pilates zaadje was geplant. Dit wilde ik wel altijd! Voor de rest van mijn leven! Minstens 5 keer per week Pilates. Mijn dorst naar Pilates kennis was en is overigens nog steeds enorm. Ik wilde en wil nog steeds er alles van weten. Alle boeken en video’s die er te verkrijgen waren, kocht ik. Elke avond las ik erover of bekeek ik een Pilates video.
Oké, ik had geen balletlijf, maar dat had Joseph Pilates ook niet (die het overigens maar niets vond dat de balletwereld Pilates “overnam”), maar ik heb een erg sterke wil, een groot verlangen naar een gezond, sterk en soepel lichaam.
Ik wist het; Pilates maakt me gelukkig, gezond en fit! Van een van de trainers bij Marjorie – Stephanny Turton Kat – kocht ik een opvouwbare Reformer en ik deed zo goed en zo kwaad als het ging de Reformer oefeningen thuis. Mijn plan was om een paar keer per maand een privé-sessie te boeken in de studio en dan 4 keer per week een training op mijn eigen Mini-Reformer te doen. (Het apparaat heette “The Performer”). Zo gezegd, zo gedaan.
Pilates komt van binnenuit; het is niet alleen maar choreografie
Het was niettemin een onnozele gedachte dat ik “het wel zelf kon doen”. Natuurlijk was het niet de real deal en zodra ik op het toestel ging liggen, voelde het niet zoals in de studio. Na mijn eigen thuistraining had ik ook niet hetzelfde effect als na een studio-sessie onder leiding van een trainer.
Na 3 maanden concludeerde ik dat mijn eigen thuistraining het niet haalde bij de sessies in de studio. Ik kon niet dezelfde “jus” halen uit de oefeningen, omdat ik niet werd gecorrigeerd en begeleid.
Iedereen die serieus Pilates wil beoefenen, heeft gewoon een goede trainer nodig. Die subtiele correcties heb je echt nodig. Pilates komt van binnenuit; het is niet alleen maar choreografie.
Daarnaast, hoe haalde ik het in mijn hoofd te denken dat ik door de studiotrainingen exact wist welke oefeningen ik op welke manier en hoe vaak en met welke springs moest doen. Daar heb je een degelijke opleiding voor nodig! De Performer ging de deur weer uit. Mijn besluit stond vast: ik ging een Pilates opleiding volgen en sparen voor echte Pilates apparaten.
Mijn Pilates pad was zwaar
In Limburg was toentertijd een Pilates studio die werd gerund door Ernie Prevoo; zij verzorgde de Peak Pilates opleidingen. Ze deed dat fantastisch en met passie. Zij heeft bij mij het zaadje geplant en vond dat ik Pilates les moest gaan geven. Ernie Prevoo is een goede en bevlogen docente en opleider en zorgde ervoor dat mijn vlam voor Pilates nog meer ging branden. De opleiding volgens het Peak Pilates System heeft een modulair systeem. Toentertijd was het een goede en een intense opleiding met naast de opleidingsdagen veel studie-uren voor eigen training, observatie en lesgeven.
Uiteindelijk kwam ik terecht bij Javier Velazquez van wie ik wekelijks les krijg. Bij hem leer ik énorm veel en ik volg zijn workshops en seminars. Door Javier weet ik wat werkelijke Pilates kennis, topkwaliteit, ervaring en deskundigheid is.
Mijn Pilates pad was zwaar, ik werkte fulltime als MBO-docente en ik bevond me tussen de getrainde fitnessinstructeurs en lenige balletdansers. Toch zette ik door en ik behaalde het certificaat (PPS1) op mijn 50ste. Een jaar daarna volgde het volgende deel (PPS2). Op mijn 60ste volg ik deel 3, PPC 3.
Ernie stimuleerde mij om professioneel les te gaan geven, maar ik was dat helemaal niet van plan. Ik had immers een vaste baan in het onderwijs en wilde Pilates voor mijn eigen gezondheid beoefenen. Naast mijn werk als docente, reed ik elke maand naar Limburg (en later naar België) voor haar trainingen en trainde ik een paar keer per week thuis in mijn Pilates kamer met de Total Workout System.
Mijn lijf werd steeds sterker en soepeler
Met mijn spaarcentjes en met de steun van mijn huidige man had ik het échte Pilates toestel kunnen aanschaffen. Ik trainde elke dag op mijn mooie Reformer met Tower deel en spaarde verder voor de Ladder Barrel, de Chair, de Spine Corrector, de Small Barrels , de Pedi-Pole en alles wat ik nog op mijn wensenlijst had. Mijn lijf werd steeds sterker en soepeler en ik ging geloven in de mogelijkheid om mijn aandoeningen onder controle te krijgen.
Zaadje geplant
Toch had Ernie een zaadje geplant en na een poos dacht ik: “Waarom zou ik anderen niet doorgeven wat mij zo goed helpt?”. Ik besloot te kijken of er interesse was.
Ik maakte een website die meteen belangstelling trok. Eerst begon ik met 1 avond lesgeven. Toen 2 avonden, toen 3 en na een poos kreeg ik steeds meer klanten via mond-tot-mondreclame en mijn website.
Na een poos durfde ik het aan; ik nam ontslag op school. Eerst voor een paar dagen per week. Men verklaarde me toen al voor gek. Wie gaat er nou de zekerheid van een vaste baan in het onderwijs opgeven voor iets dat je nog helemaal moet opbouwen? Zeker op 50-jarige leeftijd!
Het aantal klanten groeide enorm en in 2011 nam ik volledig ontslag. Midden in de economische crisis. Geen dag heb ik spijt gehad! Wat is er mooier dan anderen de rijkdom te geven met wat werkelijk helpt?
En ik wist dat ik op mijn eigen sterke wil en streven naar perfectie kon vertrouwen. Met mijn doorzettingsvermogen en met steun van mijn partner zou het me vast en zeker lukken om een succesvol bedrijf op te zetten.
Ik ben het levende bewijs dat Pilates werkt!
Inmiddels zijn we al weer vele jaren verder, run ik een ruime en succesvolle Pilates studio in het centrum van Zoetermeer en heb ik mijn klachten inderdaad onder controle. Mijn klanten beschouwen mij als hun grote inspiratiebron. Ik ben erg sterk geworden en elke keer blijk ik meer uitdagingen aan te kunnen. Ik heb geen rugpijn meer! Wat ik nu kan, kon ik absoluut niet op mijn 25ste! Ik ben het levende bewijs dat Pilates werkt!
Ondertussen is mijn mindset geheel veranderd. Geen vrees meer dat pijn de hoofdrol speelt in mijn leven. Geen angst meer voor een rolstoel of rollator.
Op mijn 65ste zal ik oefeningen doen die ik nu nog niet kan, op mijn 70ste doe ik oefeningen die nu voor mij nog lastig zijn en op mijn 75ste voel ik me vast nog meer een acrobate! Op mijn 80ste kan ik lachend de oefeningen doen die ik nu denk nooit te kunnen “nailen”!
Nog niet lang geleden was het normaal dat je rond je 60ste al flink gekrompen en stijf zou zijn, dat je steeds minder kan en afhankelijker van anderen zou worden. Niets is minder waar! Ik groei letterlijk en trappel van ongeduld om nog meer onmogelijkheden af te vinken.
In mijn studio is het een speeltuin van plezier, want iedere keer word je jonger! Ik kan veel meer dan toen ik 30 was!
Succes word je nooit in de schoot geworpen.
Ik ben erg gelukkig dat ik Pilates heb gevonden en vooral ook de leraren die mij hebben laten kennismaken met deze methode, die mij hebben begeleid en/of nog begeleiden en vooral diegene die me nu tot grote hoogten lift, mijn mentor Javier Velazquez. Pilates is voor mij en vele anderen een wondermiddel, maar geen enkel succes komt zonder inspanning. Je moet er wel wat voor doen! Succes word je nooit in de schoot geworpen.
Ga op zoek naar een goede Pilates instructeur
Pijn? Doe Pilates! Wat dan wel erg belangrijk is; ga beslist op zoek naar een goede Pilates instructeur. Er is veel kaf onder het koren. Ik heb er al vele gehad, maar volg nu al 13 jaar lang wekelijks trouw lessen bij mijn mentor Javier Velazquez. Kom je ergens waar de trainer zelf alle oefeningen meedoet, dan weet je dat hij/zij niet voortdurend met jou en jouw lichaam bezig is. Een goede trainer corrigeert jou altijd persoonlijk. Hij of zij loopt constant langs om je voortdurend te begeleiden.
Lig je met meer dan 13 mensen in een zaal en krijg je geen persoonlijke aanwijzingen? Dan is de kans groot dat je totaal niet profiteert van deze geniale methode. Sterker nog, de kans bestaat dat je last van je rug of nek krijgt! Een goede trainer zorgt ervoor dat je direct positief resultaat voelt. Dus, kies altijd voor de beste kwaliteit voor gegarandeerde optimale effecten! Ik hoor graag over jouw Pilates ervaringen!
©Marjolein van Sonsbeek
Heb je een vraag?
Heb je een vraag? Je kan die stellen in het reactieblok onderaan deze pagina onder “Geef een reactie“. Je kan ook het contactformulier gebruiken. Check je spam als je denkt geen antwoord te hebben ontvangen.
Sinds 2009 is Marjolein Pilates instructeur in en eigenaar van Pilates Studio Van Sonsbeek in Zoetermeer. Voor die tijd was ze 3 decennia MBO docente, maar ze diende in 2009 haar ontslag in om zich fulltime te wijden aan haar Pilates passie. Ze richtte tevens 2 online Magazines op; PilatesglossyNederlands en Pilatesglossy International. Daarnaast is Marjolein oprichter en eigenaar van Face Yoga Method Netherlands. Ze is opgeleid door Fumiko Takatsu.